Lösev
30.04.2024 - Eskişehir'in Haberi , Şehrin Gündemi...
Cumhuriyet 100 Yaşında

Ulusal E-Tarım Stratejisi Lansman Toplantısı Yapıldı

Ulusal E-Tarım Stratejisi Lansman Toplantısı Yapıldı

Türkiye’de dijitalleşmenin mevcut durumunun tespit edilmesi ve beş yıllık dönem için ulusal e-tarım stratejisinin geliştirilmesi amacıyla TAGEM koordinasyonunda ve FAO İş Birliği ile yürütülen “TCP-Ulusal E-Tarım Stratejisinin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi”nin lansmanı Tarım ve Orman Bakanı Dr.Bekir Pakdemirli, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Yunus Kılıç, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Tarım Orman Bakanlığı yetkilileri, proje paydaşları ve çok sayıda personelin katılımı ile gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yaptığı konuşmada Türkiye’yi tarımsal üretimde hak ettiği yere çıkarmak için sadece ekip, biçmek ve hasat etmenin yeterli olmayacağını, üretimi daha verimli hale getirmek amacıyla tarımsal teknolojiyi de geliştirmek gerektiğine işaret ederek bunun yolunun da Tarım 4.0 Akıllı Tarım uygulamalarının ön planda tutulmasından geçtiğini ifade etti.

Akıllı tarım uygulamalarının faydalarından bahseden Pakdemirli, “Uygulamayla tarlalar insansız traktörlerle sürülebilecek, sensörlerle bitkilerin gelişimi takip edilebilecek, tüm veriler bulut üzerinde saklanıp kullanılabilecek, artırılmış gerçeklik kullanılarak verimlilik senaryoları yapılabilecek, bitkiler drone ile ilaçlanabilecek ve tüm makineler ve sistemler birbirleriyle haberleşerek uyumlu ve bir orkestra edasında işlemini yürütebilecek… İşte bu tablo, bizim Tarım 4.0’ı daha iyi anlamamızı sağlayacak. Tüm bu uygulamalar, bize işgücü, zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken, verimlilik ve performanstaki artışı da beraberinde getiriyor. Ayrıca çevrenin korunmasına da önemli katkı sağlıyor.” Diye konuştu.

TARIMDA DİJİTALLEŞME HAMLELELERİ…

Tarımda hayata geçirdikleri dijitalleşme hamlelerinden bahseden Pakdemirli, bu kapsamda, gıdada üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak “Dijital Tarım Pazarı’nı (DİTAP) geliştirip hizmete aldıklarını, e- öğrenme araçlarının tarımda kullanımı için “Tarım Orman Akademisi’ni hayata geçirdiklerini, 81 entegre hizmet ile 277 kimlik doğrulama hizmetinin E-Devlet’e entegresyonunu sağladıklarını söyledi.

TARIM 4.0’IN ÜÇ ANA AMACI: VERİMLİLİK, ÖLÇEK VE PAZARA UYGUN ÜRETİM

Dijitalleşmenin yeni bir rekabet alanı olduğunu ve ülke olarak bu yarışta yer almak zorunda olduklarını dile getiren Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Tarım 4.0 yaklaşımını tarım sistemlerine entegre etmek, bu politika alanının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Topraktan çatala tüm süreçlerde bilgi ve iletişim teknolojilerinin tarım sektörüne entegrasyonunu odağına alan bir yaklaşım olan Tarım 4.0’ın 3 ana amacı vardır.

Bunlar; birincisi, maliyetleri düşürmek ve verimi artırmak. İkincisi, alan veya hayvanı en küçük ölçekte yönetmek. Üçüncüsü ise, beklentiye veya pazara uygun üretim yapmaktır.

Bu minvalde; Tarımsal hizmetleri planlamak, yönetmek ve sunmak için bilginin kullanılma şeklini değiştirerek kaynakların daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlama ve bu sayede daha karlı, daha adil ve sürdürülebilir bir tarım sistemini mümkün kılma vizyonu doğrultusunda çalışmalarımıza yön veriyoruz.”

Bakan Pakdemirli, Strateji Belgesi’nin, Tarım 4.0 yaklaşımının paydaşı olan birçok kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü, üniversite ve çiftçi katılımı ile gerçekleştirilen çalıştaylar, resmi süreçler ve saha araştırmaları sonucunda hazırlandığını, çalışma boyunca 7 atölye çalışması yapıldığını söyledi. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ