Lösev
01.05.2024 - Eskişehir'in Haberi , Şehrin Gündemi...
Cumhuriyet 100 Yaşında

Sözleşmeli Üretim Modeli Çalıştayı Yapıldı

Sözleşmeli Üretim Modeli Çalıştayı Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Eskişehir’in pilot İl olarak seçildiği, kadın üreticilere tarımda fırsat eşitliği sağlanması amacıyla, gıda sektöründe söz sahibi büyük bir firma ile sözleşmeli üretim modeli uygulamaları üzerine, Eskişehir’de üretim yapan kadın çiftçi, üretici ve tarımsal üretime yönelik kadın örgüt temsilcilerinin katıldığı bir çalıştay düzenlendi.

Gerçekleştirilen çalıştaya Tarım ve Orman Bakanlığı Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Dairesi Başkanı Dr. Başak Egesel, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp, İl Müdür Yardımcısı Murat Eren ve ilgili Şube Müdürleri, paydaş firmanın kadın platformu başkanı Begüm Mutuş ile tedarik zinciri başkan yardımcısı Erdoğan Atilla, Ziraat Odası Başkanları, Kadın Kooperatifleri ve tarımsal üretim kooperatif temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Eskişehir’in tarımsal potansiyeli, mikro klimaya sahip alanları, ilgili firmanın hangi sebze çeşitlerini talep ettiği, bu ürünlerin yetiştirileceği tarım alanları, karşılıklı yapılacak olan sözleşmede üreticilerin mağduriyet yaşamamaları için hangi önlemlerin ele alınacağı ve kadın üreticilerin ön plana çıkarılması için yapılması gereken faaliyet konuları değerlendirildi.

İl Müdürü Gümüş konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Tarımsal üretim ülkemiz için de tüm dünya için de artık vazgeçilmezimiz oldu. Bu anlamda Eskişehir’e hangi tür fırsatları, hangi tür imkanları, hangi tür yenilikleri kazandırabiliriz diye çaba sarf ederken Bakanlığımızın sunduğu bu fırsatı kaçırmak istemedik. Bu kapsamda üretici sözleşmeli üretim ile planlı üretim modeline geçerek ürettiği tarımsal ürünü kaç liraya satacağını, toplamda ne kadar gelir sağlayacağını önceden bilerek üretim yapacaktır. Bu sayede üreticilerimiz ürettiği ürünü satamama veya yok pahasına satmaktan korunacaktır. Ümit ediyorum ki bu toplantıdan sonra hem Eskişehir çiftçimizin hem de ülkemiz çiftçisinin lehine kazanımlarımız olur. İlimiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Sözleşmeli tarımsal üretim modeli çiftçiye belirli bir ekiliş alanında, belirlenen ürünlere yönelik üretim gerçekleştirme sorumluluğu yüklemesine karşın, firmalara da elde edilecek ürünü belirli koşullarda almayı garanti eden anlaşmaya dayalı üretim ve pazarlama modeli olarak tanımlanmaktadır.
Bu kapsamda önümüzdeki süreçte Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından verilecek desteklerle; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü himayesinde Eskişehir’de kadın üreticilerin sözleşmeli üretim yapmasına olanak sağlayacak çalışmalar yapılacak. Çalıştayın ilerleyen günlerde tekrarlanacağı belirtildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ