Lösev
03.05.2024 - Eskişehir'in Haberi , Şehrin Gündemi...
Cumhuriyet 100 Yaşında

Seyitgazi’de Sertifika Alan İlk İşletme Oldu

Seyitgazi’de Sertifika Alan İlk İşletme Oldu

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Seyitgazi ilçesinin ilk ve tek hastalıktan ari hayvan işletmesini sertifikalandırdı.

Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazanan Seyitgazi ilçesi, Karaören mahallesinde bulunan Yusuf Güler’e ait hayvancılık işletmesi Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt tarafından ziyaret edilerek Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası verildi. Hastalıktan ari süt işletmesi ziyaretinde işletme hakkında bilgi alan Şube Müdürü Mehmet Yurt’a Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özdemir ve görevli Veteriner Hekimler eşlik etti.

Yetiştirici Yunus Güler, 2002 yılında kurduğu süt işletmesinde oğlu Onur Güler ile birlikte, bugüne kadar dışarıdan hayvan almaksızın kendi yetiştirdikleri hayvanlardan elde ettikleri süt üretimi ile faaliyette bulunduklarını ifade etti. Daha kaliteli ve sağlıklı süt üretmek için çalıştıklarını, İlçe Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimlerin bilgilendirmesi ve yönlendirmesiyle hastalıktan ari işletme olmak için başvurduklarını ifade eden Güler, yapılan test ve analizler sonucunda hayvanlarında tüberküloz ve brusella olmadığının tescillenmesinin kendilerini gururlandırdığını ifade etti. Güler, Seyitgazi ilçesinde ilk ve tek hastalıktan ari işletme olarak sağlıklı ve kalitesi tescillenmiş süt üretmenin verdiği güvenle üreterek büyümeye devam etmek istediklerini ifade etti.

Şube Müdürü Mehmet Yurt gerçekleştirdiği ziyaret sonrası yaptığı açıklamada Eskişehir’de 6’ıncı, Seyitgazi ilçesinde ilk işletmeye hastalıktan ari işletme sağlık sertifikası verdiklerini ifade etti. Şube Müdürü Yurt hastalıktan ari işletme sertifikasını özellikle işletmeyi yerinde ziyaret ederek vermek istediklerini, işletmenin kapasitesinin ve veriminin arttırılması için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Bakanlık tarafından verilen destekleme ve projeler hakkında işletme sahibine bilgi verdiklerini ifade etti. Bu kapsamda perakende satış noktalarında sadece hastalıklardan ari işletmelerden elde edilecek çiğ sütün arzı söz konusu olduğundan, Eskişehir’deki ari işletme sayısının yılsonuna kadar 8 işletme ve 2024 yılında en az 20 işletme olmasını hedeflediklerini söyledi.

Şube Müdürü Yurt açıklamasına şöyle devam etti; “Ülkemizde görülen Sığır Tüberkülozu ve Sığır Brusella hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla hastalıktan ari işletme sağlık sertifikası almış işletmelerin desteklenmesi için, 2023 yılında Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı gereğince hayvan başına 1.200 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi, hayvan sağlığının korunması yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile ülkemiz süt üreticilerinin Avrupa Birliğine süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil etmektedir. Çiğ sütün perakende olarak satışı ancak ari işletmelerden yapılabilmekte diğer işletmelerin sütleri toplanarak süt işleme tesislerinde işlem görmesinden sonra satışına izin verilmekte olup, aynı zamanda ari işletmelerin sütü diğer sütlere göre daha fazla destek almaktadır. Eskişehir halkının sofrasında sağlıklı ve kaliteli süt bulundurulmasının temini noktasında, işletmelerin Eskişehir tarım ve hayvancılığı için göstermiş oldukları duyarlılık, gayret ve çalışmalardan ötürü işletme sahiplerimize Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ